Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Aφιέρωμα περί «αγίου» φωτός

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ:
ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΟ ... «ΑΓΙΟ ΦΩΣ»;

Θρύλος και πραγματικότητα για το 'Αγιον Φως
του π. Γεωργίου Τσέτση
23-04-2006

Αναδημοσίευση από «Το Βήμα»
Η επικείμενη εορτή του Πάσχα ξανάφερε στο προσκήνιο το θέμα της αφής του «αγίου φωτός». Σε συνδυασμό μάλιστα με τις φημολογούμενες προθέσεις τού καθηρημένου πρώην πατριάρχου Ιεροσολύμων Ειρηναίου να κάμει δυναμική κάθοδο στον πανάγιο τάφο το Μέγα Σάββατο και με την ανοχή, αν όχι στήριξη, του Ισραήλ να προεστεί της τελετής του αγίου φωτός.Ας ελπίζουμε ότι πρόκειται για φήμες και ότι δεν θα ξαναγίνουμε μάρτυρες φαιδροτήτων που θα ερεθίσουν κόσμο και θα ταράξουν τη γαλήνη των αγίων αυτών ημερών. Τα τεκταινόμενα στην Ιερουσαλήμ και ο κίνδυνος να πολιτικοποιηθεί μια βασική για την πίστη μας λειτουργική πράξη δίνουν πλέον στην εκκλησία την μοναδική ευκαιρία να άρει το πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε μέχρι σήμερα τα σχετικά με την αφή του αγίου φωτός, διαφωτίζοντας τους πιστούς όσον αφορά στο θεολογικό υπόβαθρο και στον συμβολισμό της ωραίας και ευφρόσυνης αυτής τελετής.
Και εξηγούμαι.
Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για «θαύματα» προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή της αφής το άγιον φως κατέρχεται θαυματουργικά «ουρανόθεν» για να ανάψει την λαμπάδα του πατριάρχου. Όπως όμως αναφέρει ο διαπρεπής καθηγητής Κωνσταντίνος Καλοκύρης στο περισπούδαστο σύγγραμμά του «το αρχιτεκτονικό συγκρότημα του ναού της αναστάσεως Ιεροσολύμων και το θέμα του αγίου φωτός», πρόκειται για έναν θρύλο, ο οποίος καλλιεργήθηκε στους αγίους τόπους μετά την εισβολή των σταυροφόρων και στο πλαίσιο της διαμάχης ορθοδόξων, λατίνων και Αρμενίων, που ο καθείς διεκδικούσε δι' εαυτόν το προνόμιο του «λαμβάνειν εξ ουρανού» το ανέσπερο φως!
Η ευχή την οποία αναπέμπει ο πατριάρχης προ της αφής μέσα στο «ιερό κουβούκλιο» είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία. Ο πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος. Απλώς «αναμιμνήσκεται» της θυσίας και της τριημέρου αναστάσεως του Χριστού και απευθυνόμενος σ' Αυτόν λέγει: «εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδιδόαμεν τοις πιστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως, και δεόμεθά σου όπως αναδείξης αυτό αγιασμού δώρον...».
Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον πανάγιο τάφο.
Όπως ακριβώς πράττει ο κάθε πατριάρχης και ο κάθε κληρικός την μέρα της Λαμπρής, όταν παίρνει φως Χριστού από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται υπεράνω της συμβολίζουσας τον τάφο του Κυρίου αγίας τράπεζας.

Το μυστήριο όμως που καλλιεργήθηκε γύρω από το τελετουργικό της αφής του αγίου φωτός και οι λαϊκές περί αυτού αντιλήψεις στις μέρες μας συνετέλεσαν στην οικειοποίηση και εκμετάλλευση από εξωεκκλησιαστικούς κύκλους της άκρως συμβολικής και κατανυκτικής αυτής λειτουργικής πράξεως της εκκλησίας μας.
Ο λόγος τώρα για την διαπόμπευση του αγίου φωτός με την οργανωμένη αεροπορική μεταφορά του στον ελλαδικό χώρο, συνοδεία κυβερνητικών παραγόντων, τιμητικών αγημάτων, ευζώνων και προσκόπων (και φυσικά τηλεοπτικών συνεργείων!), προκειμένου όπως ο νεοέλληνας γιορτάσει «αυθεντικό ελληνικό Πάσχα».
Ωσάν οι πρόγονοί μας να μη γιόρταζαν Ανάστασιν Χριστού προτού εφευρεθεί το αεροπλάνο! 'Η ωσάν οι ανά τα πέρατα της οικουμένης ορθόδοξοι να μην εορτάζουν Πάσχα Κυρίου, μια και η «ολυμπιακή» δεν «πετά» ως τις χώρες τους!
Επέστη όμως καιρός να τερματισθεί ο διασυρμός των Θείων.
Είναι δε σόλοικο και αποτελεί ασέβεια το να αποδίδει κανείς «τιμές αρχηγού κράτους» στο άγιον φως, το οποίο προέρχεται από τον τάφο Εκείνου που δήλωσε ότι «η Βασιλεία η εμή ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου».

Ο π. Γεώργιος Τσέτσης είναι πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΙΕΡΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΞΙΟΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΕ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ!!ΕΛΕΟΣ Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ , ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΓΝΩΣΤΗΣ.

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΘΑΓΙΑΖΕΤΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ.

ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΕΦΟΜΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ, ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΗΡΕΜΕΝΟΙ ,ΟΤΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΚΑΤΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ.

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 25 ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΠΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ.ΟΧΙ, ΑΝ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ ΘΑ ΜΕΙΩΝΕ ΣΕ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ, ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ.

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΙΩΝΕΣ!!
ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ, ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ Ο ΑΡΜΕΝΙΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΟΙΜΗΤΗ ΚΑΝΔΗΛΑ, ΔΕΝ ΤΟ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ, ΠΑΡΑ Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΣΤΑΘΗ ΣΤΗΝ ΣΧΙΣΜΕΝΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΟΛΩΝΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΣΧΙΣΘΗΚΕ Η ΚΟΛΩΝΑ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ?

ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ, ΔΙΟΤΙ ΕΧΩ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ, ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΩ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ: "ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΟΥ ΘΕΛΕΙ ΕΡΕΥΝΑΝ" .

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΑΤΕΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ.

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΠΩΝ ΑΝ ΗΤΑΝ ΨΕΜΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ? ΠΕΡΑΣΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΨΕΥΣΟΥΝ.
ΛΥΠΟΥΜΑΙ ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ.
ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΜΕΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΔΟΓΜΑΤΩΝ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΟΥΝ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ?
ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΟΓΜΑΤΩΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ?
ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΕΝΙΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ, ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΨΕΜΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ, ΑΛΛΑ ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΩΣ?
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΟΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΑΠ΄ΕΞΩ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ, ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ?
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΣΤΡΑΠΕΣ, ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ, ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ?
ΓΙΑΤΙ αναβουν τα καντηλια ολα μονα τουσ?
ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΨΑΝ ΤΑ ΚΕΡΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΚΟΜΗ ΤΑ ΧΑΝ ΣΤΗΝ ΤΣΑΝΤΑ ΤΟΥΣ?ΤΟΣΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΤΗΛΙ?

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΠΕΙΣΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΝΑ Μ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΚΕΙ, ΜΕ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΙΣΤΗ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ!!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ Α Ν Ε Σ Τ Η!!

P. MICHALOPOULOS είπε...

Η ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ, ΓΡΑΦΕΙ:

http://agiofos.blogspot.com/2008/11/blog-post.html

P. MICHALOPOULOS είπε...

Παπικής έμπνευσης, το «θαύμα» με το Αγιο Φως!!!..

Η ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ, ΓΡΑΦΕΙ:

Οι λατίνοι κληρικοί άρχισαν να αποκτούν δύναμη στην Αγία Γη στα χρόνια της παντοκρατορίας του Καρλομάγνου. Σύμφωνα με το ιστορικό του Αγίου Φωτός που καταγράφει το 1711 ο ιησουίτης μισιονάριος Ντε Μπερμάντ στον καθολικό Επίσκοπο της Τουλούζης, «ο εξομολογητής του Μποντουέν του Α', δεύτερου βασιλιά της Ιερουσαλήμ, το Μεγάλο Σάββατο, παραμονή του Πάσχα, ο Θεός θέλοντας να τιμήσει τον τάφο του Ιησού και να αναθερμάνει την πίστη των χριστιανών έστειλε από τον ουρανό μια φλόγα που κατέβηκε στον Αγιο Τάφο και άναψε όλα τα καντίλια που, σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά έθιμα, ήταν σβηστά από τη Μεγάλη Παρασκευή».

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ο Πάπας Ουρβανός ο Β' επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, το Αγιο Φως και το θαύμα στην προσπάθειά του να πείσει τους βασιλείς και τους πρίγκιπες της Ευρώπης να απελευθερώσουν τους Αγίους Τόπους.

Σύμφωνα με τον Ντε Μπερμάντ, κατά τη διάρκεια της βασιλείας των σταυροφόρων «ο ζήλος των πριγκίπων της χριστιανοσύνης είχε υποχωρήσει και η ευλάβεια των καθολικών είχε εκφυλισθεί. Και ενώ οι καθολικοί παραδέχονται ότι το θαύμα δεν γίνεται πια, οι σχισματικοί (σ.σ.: οι Ορθόδοξοι) βρήκαν την ευκαιρία να το διαιωνίσουν». Ετσι «παπάδες και Πατριάρχες εκμεταλλεύονται την ευπιστία του ποιμνίου που προσμένει την άγια ουράνια φλόγα τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Εφτά - οχτώ χιλιάδες πιστοί, ερεθισμένοι από την περιέργεια, συρρέουν στην Ιερουσαλήμ για να παρακολουθήσουν το θέαμα. Αυτό το πλήθος αποτελεί σημαντική πηγή πόρων για τους σχισματικούς Ελληνες που εξασφαλίζουν την επιβίωση τους και την κανονική καταβολή των φόρων στους Τούρκους».

Το ΒΗΜΑ, 27/04/2008

P. MICHALOPOULOS είπε...

Απάντηση στον «Συνομιλητή»…

http://xairete.blogspot.com/2008/11/p.html

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΗΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ..ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ, ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ...ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ, ΟΤΙ ΕΝΑ ΨΕΜΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ. ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΕΜΕΙΤΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ?

ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΟ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΟΠΩΣ ΜΑΝΤΙΜΑΧΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΣΠΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΖΙΖΑΝΙΑ? ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΩ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ.

ΓΡΑΦΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ: ΑΝ ΗΤΑΝ ΨΕΜΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ, ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟΣΟΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ!!

"ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ, ΕΚ ΤΟΥ ΑΝΕΣΠΕΡΟΥ ΦΩΤΟΣ"...ΑΣ ΜΑΣ ΦΩΤΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΠΑΝΑΓΙΟΝ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!!

P. MICHALOPOULOS είπε...

Να πώς, δηλητηριάζονται οι παπάδες μας:

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008:

«Εκατομμύρια ανθρώπων έζησαν, δημιούργησαν και εκοιμήθησαν με την πίστη στο Θεό και με την ελπίδα να φωτιστούν από το φως της Αναστάσεως. Άλλοι τόσοι έθεσαν το φως του Ζωοδόχου Τάφου ως φάρο και πυξίδα στη ζωή τους, πορευόμενοι με τη βοήθεια και τον φωτισμό του «εν τω πελάγει των θλίψεων» της παρούσας ζωής. Και εκατομμύρια συνανθρώπων μας προσβλέπουν με ελπίδα, κάθε Μεγάλο Σάββατο, στον Πανάγιο Τάφο, που ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων προσευχόμενος πραγματοποιεί την αφή του Αγίου Φωτός.»

(Μ. Γ. ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ. Αναπληρωτή Καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.)

Ακούσατε πώς παρα-μορφώνονται οι παπάδες μας, από το έντυπο το όποιο υποχρεωτικά πληρώνουν; «Μορφώνονται» στο πώς θα καλλιεργήσουν την απάτη, την θεομπαιξία, την θρησκοληψία, και το θρησκεμπόριο - χριστεμπόριο!..

Δηλητηριάζονται με ιδέες ειδωλολατρίας, πυρολατρίας και πυρομανίας!

ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΤΟΙΟΥΤΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ, ΚΑΙ, ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΤΟΥΣ;

Θα «..προσβλέπουν με ελπίδα, κάθε Μεγάλο Σάββατο, στον Πανάγιο Τάφο.»!

Πού θα «προσβλέπουν»;

Όχι στον Χριστό, αλλά στο σόου με το τάχα θαύμα, που γίνεται εκεί!!!..

P. MICHALOPOULOS είπε...

Απάντηση (δεύτερη) προς τον «Συνομιλητή»…

http://xairete.blogspot.com/2008/11/blog-post_5885.html